Konečně pozitivní článek!

3. 04. 2010 13:12:16
A je to tady. Při zpětném pohledu na mých pár článků, co jsem publikoval zde na blogu jsem musel konstatovat, že všechny lze zařadit do skupiny „negativní“ či „kritický“. Nemyslím, že bych trpěl přílišnou trudomyslností. Zkrátka věci, o kterých jsem psal a které považuji za důležité se ubírají směry, které se mi silně nelíbí.

Tak dnes udělám vyjímku a zkusím nalít sobě (a případně i laskavým čtenářům) něco málo radosti do žil. To proto, že nejsem zastáncem černobílého vidění světa. Netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že je všechno špatně a lidstvo se žene neodvratně do záhuby. Uveďme jen některé příklady vývoje „správným směrem“.

Ve Francii byl v revolučních letech 1793 sestrojen první semaforový telegraf. Sestával se ze soustavy věží, jež si navzájem mohly předávat zakódované zprávy. To byla věc do té doby nevídaná -zprávy se mohly efektivně předávat jinak, než osobním doručením. Tato událost pak nastartovala „komunikační revoluci“, kdy byly postupně vynalezeny elektrický telegraf a telefon. Zvyšování životní úrovně, technický pokrok i pokrok „duševní“-to vše je dle mého mínění úzce spjato s možností efektivní komunikace a interakce s ostatními.

V roce 1960 byla experimentálně potvrzena existence reliktního záření. Přítomnost reliktního záření dává vědcům do ruky velmi přesvědčivý důkaz o tom, že teorie Velkého třesku, která popisuje vznik Vesmíru, je s největší pravděpodobností správná. Je to první kousíček tajenky, kterou se lidstvo při pohledu na hvězdnou obluhu snaží vyluštit již od svého vzniku-jak a z jakého důvodu jsme vznikli?

O několik desítek let později, konkrétně v roce 1991 v CERNu vznikl Internet jak ho známe dnes. Byl položen základ informační dálnice, jejíž dnešní rozsah neměly šanci předpovídat státy, mediální giganti ani tajné služby. Překotný vývoj tak všechny výše zmiňované překvapil a do jisté míry zaskočil. A právě sdílení informací a možnost sdružování lidí stejného smýšlení „bez hranic“ nakonec zabrání postupné totalizaci světa (kde je psáno, že to musí být jen sci-fi?). Příkladem takového sdružování mohou být tzv. Pirátské strany, které po celém světě vyrůstají jako houby po dešti a které si jako primární cíl dávají ochranu necenzurovaného Internetu, jakožto prazákladu zdravého vývoje informační společnosti.

Jistě jsem ani zdaleka nepostihl všechny významné události v dějinách lidstva-vybral jsem jen ty, které snad dokumentují, že lidstvo za posledních dvěstě let udělalo ve všech oblastech značné pokroky. Troufám si říct, že za těchto dvěstě let toho lidstvo vykonalo více než za celý zbytek své existence. A kromě přirozené lidské touhy po poznání (dobře, u někoho je poněkud potlačena) za to vděčíme právě rozvoji komunikace a umožněním své myšlenky sdílet a konfrontovat s okolím.

Autor: Jiří Rezek | sobota 3.4.2010 13:12 | karma článku: 14.19 | přečteno: 1208x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 10.21 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.17 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1820
Jsem věčný hledač pravdy. V diskuzi vystupuji pod přezdívkou "malicorne" Jsem exmístopředseda České pirátské strany.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...